Receptet Smultron och Mandelglass i Krusbärssoppa


4 dl mjölk
2 dl grädde
5 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker 1/2 vaniljstång
1 gelatinblad

1 dl mosade smultron eller hallon 
2 droppar bittermandelolja

Mät upp grädden och mjölken i en kastrull och värm tills den skjuder och inte kokar. Lägg gelatinet i blöt.
Vispa äggulorna och sockret till vitt skum i en skål. Häll över den varma mjölkblandningen, rör ihop och häll tillbaka i kastrullen. Har du vaniljstång, dela den och skjud med i blandningen. Fortsätt skjud på medelvärme tills det tjocknar. Kokar det, stelnar äggen och smeten blir klumpig och äggig, så håll ordentlig koll. Lägg i gelatinbladet och låt det smälta.

Ställ glasskrämen i kylen. 
Dela på glass krämen i två lika delar och blanda mixade bär i den ena och mandeloljan i den andra.
Kör sedan glassen i maskinen var och en för sig. 

Om man inte har glassmaskin gör man lika dant men värmer inte med grädden i mjölken.  Vispa grädden och vänd ner i blandningen när den svalnat. 
Blanda ner bären i hälften av blandningen och mandeloljan i andra halvan. Ställ i frysen och rör i glassen några gånger.

Krusbärssoppan

Väldigt enkel att göra. Man skjuder bara 2 dl bär i 4 dl vatten och 1 dl socker. Blir den för syrlig tar man bara i lite mer socker. Låt soppan kallna i kylen.
Servera med en kula av varje glass, gernera med bär.